Wat zijn Stolpersteine?

Stolpersteine, sinds 1992 gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig (link) zijn messing steentjes waarmee we de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. De messing Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. 

Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie door of namens het regime (wanneer van toepassing). En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.  

HIER WOONDE …

Eén steen.

Eén naam.

Eén persoon.

Stolpersteine zijn gedenkstenen en nadrukkelijk geen grafstenen. Ze helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen hen opnieuw bijeen, als nagedachtenis aan de gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaal-socialisme.

Er zijn Stolpersteine in minstens 1.200 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland en Oekraïne.

De naam ‘Stolperstein’

Stolpersteine is een Duitse combinatie van de twee woorden:

stolpern (“struikelen”) en Steine (“stenen”). Het is bedoeld om het gevoel te krijgen van “belemmering, obstakel”. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel om voorbijgangers te laten pauzeren en reflecteren.

Aanvragen

Iedereen kan een Stolperstein aanvragen. Voor iedereen die vermoord is door het nazi-regime, maar ook voor slachtoffers die vanwege de bezetters zelfmoord pleegden, moesten onderduiken of anderszins hebben geleden. De Stichting Stolpersteine wil geen oordeel uitspreken over wie kan worden aangemerkt als slachtoffer en wie niet.

Missie

Onze missie is de herinnering aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Dit doet de stichting door deel te nemen aan het Stolpersteine-project van de kunstenaar Gunter Demnig.

Galerij

Gunter Demnig

Sinds 1992 herdenkt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de slachtoffers van het nationaal-socialisme met de Stolpersteine. En ‘de man met de hoed en rode sjaal’ blijft deze sporen maken.

“De Talmoed zegt dat een persoon alleen is vergeten wanneer zijn of haar naam is vergeten”, zegt Gunter Demnig. En zo brengen de Stolpersteine ​​voor de gebouwen de mensen terug die hier ooit woonden.

Gunter Demnig’s werk en leven

De latere ‘sporenlegger’ studeerde eerder voor kunstdocent onder prof. Herbert Kaufmann in 1967. Later verhuisde hij naar Kassel, waar hij vrije kunsten ging studeren. Hij werkte vervolgens als assistent van kunstenaar en kunstdocent Harry Kramer tot hij in 1985 naar Keulen verhuisde. 

Elementen als maatschappijkritiek, politieke provocatie, uitingen in de openbare ruimte en een beetje anarchie waren altijd al aanwezig in het werk van Demnig. Geïnspireerd door de activistische kunstenaar Rudi Dutschke, was zijn eerste kunstactie in 1968 een protest tegen de oorlog in Vietnam. Hij hing een Amerikaanse vlag in een etalage in zijn geboortestad Berlijn, maar had de sterren vervangen door schedels. De vlag werd daarom na drie dagen door de politie verwijderd. Demnig werd gearresteerd en moest uiteindelijk door de bekende advocaat Otto Schily uit hechtenis worden gehaald. 

Gunter Demnig ziet veel van zijn werken als voorbereiding op het Stolpersteine-project. Dit kunstmonument werd uiteindelijk zijn missie en levenswerk. Voor dit werk reist hij nu meer dan 250 dagen per jaar en zo schept hij zijn kunst, nu buiten zijn studio. Elke dag ontmoet hij mensen, hun geschiedenis en laat met zijn werk de sporen zien die de geschiedenis heeft nagelaten.

Een overzicht van alle plekken in zijn leven, kunstwerken en prijzen die hij hiermee won, is te vinden op de website van de kunstenaar www.gunterdemnig.de en op http://www.stolpersteine.eu/biographie/

Steun ons

Stichting Stolpersteine is een officieel erkend goed doel zonder winstoogmerk. Dit is door de Nederlandse overheid bevestigd met een ANBI-status. Dit garandeert dat alle donaties worden ingezet voor het doel van de stichting; het leggen van Stolpersteine.

We werken momenteel uitsluitend met vrijwilligers en donaties om de kosten van het leggen van de Stolpersteine te dekken.

Als u het werk van de Stichting Stolpersteine wilt steunen, kunt u doneren via:

Bank: IBAN: NL34TRIO2018081322 – Stichting Stolpersteine