Stolpersteine aanvragen

Wie kan aanvragen?

Iedereen kan een Stolperstein aanvragen. Het project is namelijk een beweging waarbij iedereen kan aansluiten.

U kunt bij de stichting een Stolperstein aanvragen voor Amsterdam, Amstelveen en Utrecht als particulier, maar ook verenigingen, scholen, organisaties, families, etc. kunnen een aanvraag doen.

Een aanvraag voor een Stolperstein in een andere plaats in Nederland kunt u doen via de andere stichtingen.

Stichting Stolpersteine plaatst uitdrukkelijk nooit Stolpersteine tegen de wil van familieleden van slachtoffers. Als er na plaatsing door nabestaanden beklag wordt gedaan, wordt de Stolperstein verwijderd.

Voor wie u een Stolperstein kunt aanvragen?

De meeste Stolpersteine zijn geplaatst ter nagedachtenis van Joodse slachtoffers van de Holocaust. Maar Stolpersteine kunnen ook worden geplaatst voor:

• Overlevenden van het nazi-regime
  • Sinti en Roma
  • homoseksuelen
  • lichamelijk of geestelijk gehandicapten,
  • Jehovah’s Getuigen
  • mensen met een donkere huidskleur
  • leden van de communistische partij
  • leden van de sociaal-democratische partij
  • verzetsstrijders
  • de christelijke oppositie (zowel protestanten als katholieken)
  • Vrijmetselaars
  • Internationale Brigade-soldaten in de Spaanse burgeroorlog

• militaire deserteurs
  • gewetensbezwaarden
  • Helpers bij ontsnappingen
  • capitulanten
  • “gewone criminelen”
  • Plunderaars
  • mensen die worden beschuldigd van verraad
  • Mensen die militaire ongehoorzaamheid hebben gepleegd
  • mensen die het nazi-leger ondermijnden
  • Geallieerde soldaten

Voor de aanvraag zijn de volgende gegevens nodig:

• Details over uzelf
  • Volledige naam van het slachtoffer
  • Geboortedatum [van het slachtoffer]
  • Datum en plaats van aanhouding
  • Datum en locatie van internering
  • Datum en locatie van uitzetting
  • Datum en plaats van overlijden
  • Straatnaam en huisnummer van de Stolperstein-locatie in Amsterdam, Amstelveen of Utrecht.

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag krijgt u een bevestiging per mail. Na het verwerken van uw aanvraag nemen wij contact met u op voor de definitieve inscriptie van de Stolperstein.

Ook zullen we dan een datum voor de legging van de Stolperstein in Amsterdam, Amstelveen of Utrechtmet u bespreken.

Stolpersteine buiten Amsterdam, Amstelveen of Utrecht

Als u een Stolperstein op andere plaatsen in Nederland of in een ander land wilt laten plaatsen, neemt u contact op met de betreffende stichting (LINKS).

De kosten voor één Stolperstein zijn momenteel € 150,-.

Dit bedrag wordt in zijn geheel besteed aan de kosten van productie, logistiek, administratie en plaatsing van de Stolperstein.

U ontvangt een factuur nadat de Stolperstein is gelegd.

Ook zonder aanvraag kunt u Stichting Stolpersteine steunen. We zijn u dankbaar voor elke donatie, klein of groot [zodat wij ons werk kunnen blijven doen] (link).

Legging

De legging van de Stolpersteine vindt plaats in de openbare ruimte, dus is het geen privé-evenement en iedereen kan deelnemen.

U bent vrij om gasten en pers uit te nodigen en een ceremonie te organiseren – precies zoals u wenst.

De legging duurt gemiddeld niet veel langer dan 20 minuten.

In het geval van de aanwezigheid van Gunter Demnig, vragen we dat de ceremonie tijdens de legging wordt gehouden omdat Gunter Demnig onmiddellijk daarna naar de volgende legging moet.

Uw gegevens worden nooit met anderen gedeeld en vertrouwelijk verwerkt volgens de richtlijnen van de Nederlandse privacywetgeving.

Steun ons

Stichting Stolpersteine is een officieel erkend goed doel zonder winstoogmerk. Dit is door de Nederlandse overheid bevestigd met een ANBI-status. Dit garandeert dat alle donaties worden ingezet voor het doel van de stichting; het leggen van Stolpersteine.

We werken momenteel uitsluitend met vrijwilligers en donaties om de kosten van het leggen van de Stolpersteine te dekken.

Als u het werk van de Stichting Stolpersteine wilt steunen, kunt u doneren via:

Bank: Iban: NL34TRIO2018081322 – Stichting Stolpersteine

PAYPAL