Stolpersteine aanvragen
Deze website is alleen bestemd voor aanvragen van Stolpersteine in Amsterdam, Amstelveen, Landsmeer, Watergang en Utrecht. Voor Stolpersteine op andere plaatsen in Nederland, klik hier.
Wie kan aanvragen?
Iedereen kan een Stolperstein aanvragen. Het project is immers uitdrukkelijk bedoeld als een beweging waarbij iedereen kan aansluiten. Particulieren, verenigingen, scholen, organisaties, families, enzovoort, iedereen kan een Stolperstein aanvragen, u hoeft dus beslist niet zelf een nabestaande van een slachtoffer te zijn.
Stolpersteine komen in de stoep voor het huis waar het slachtoffer woonde (of soms werkte of op school zat). Dat wil zeggen in de openbare ruimte. Daarom moet met de plaatselijke gemeente worden overlegd. In Amsterdam verloopt dat via deze stichting. Gemeenten gaan in principe altijd akkoord. Aanwonenden worden ingelicht, maar kunnen niet echt bezwaar maken.
De enigen die bezwaar kunnen maken zijn de nabestaanden van slachtoffers. Als zij het niet willen, kan een niet-familielid (bijvoorbeeld een huidige bewoner van het betreffende pand) geen Stolpersteine plaatsen. Om die reden is het juist bij aanvragen door niet-familieleden belangrijk om van te voren uit te zoeken of er nabestaanden zijn. We dringen er in die gevallen altijd op aan dat aanvragers zelf op zoek naar eventuele nabestaanden gaan. Als aanvragers aangeven dat zij dat lastig vinden, kunnen wij ze op weg helpen.
Vaak waarderen nabestaanden het heel erg wanneer zij horen dat huidige bewoners Stolpersteine voor hun familieleden willen aanvragen. In veel gevallen willen nabestaanden ook graag bij de plaatsing aanwezig zijn.
Als er binnen een familie verschil van mening is over het plaatsen van Stolpersteine, moet de familie daar onderling uit zien te komen. Onze stichting kan daar geen rol in spelen.
Let wel: als er na plaatsing op verzoek van niet-familieleden door nabestaanden beklag wordt gedaan, wordt de Stolperstein verwijderd.
Voor wie u een Stolperstein kunt aanvragen?
De meeste Stolpersteine zijn in de afgelopen jaren geplaatst ter nagedachtenis van Joodse slachtoffers van de Holocaust. Maar Stolpersteine zijn bedoeld voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme en kunnen dus ook worden geplaatst voor:
- Overlevenden van het naziregime
- Sinti en Roma
- Homoseksuelen
- Lichamelijk of geestelijk gehandicapten,
- Jehova’s Getuigen
- Mensen met een donkere huidskleur
- Leden van de communistische partij
- Leden van de sociaal-democratische partij
- Verzetsstrijders
- De christelijke oppositie (zowel protestanten als katholieken)
- Vrijmetselaars
- Internationale Brigade-soldaten in de Spaanse burgeroorlog
- Militaire deserteurs
- Gewetensbezwaarden
- Helpers bij ontsnappingen
- Capitulanten
- “Gewone criminelen”
- Plunderaars
- Mensen die worden beschuldigd van verraad
- Mensen die militaire ongehoorzaamheid hebben gepleegd
- Mensen die het nazi-leger ondermijnden
- Geallieerde soldaten
Voor de aanvraag zijn de volgende gegevens nodig, indien bekend:
- Details over uzelf
- Volledige naam van het slachtoffer
- Geboortedatum [van het slachtoffer]
- Datum en plaats van aanhouding
- Datum en locatie van internering
- Datum en locatie van uitzetting
- Datum en plaats van overlijden
- Straatnaam en huisnummer van de Stolperstein-locatie in Amsterdam, Amstelveen of Utrecht.
Oudere aanvragers
Mensen die geboren zijn voor 1947 hebben voorrang bij de plaatsing. Als u Stolpersteine aanvraagt namens een ouder persoon
die bij de plaatsing aanwezig wil zijn, vul dan zijn/haar geboortedatum in plaats van die van uzelf, zodat we daarmee rekening
kunnen houden.
Na uw aanvraag
Na uw aanvraag krijgt u een bevestiging per mail. Bij het verwerken van uw aanvraag nemen wij contact met u op over de inscripties voor de Stolperstein en besluiten we samen met u wat de definitieve inscriptie zal zijn. Het kan wel enige tijd duren voor u daarover iets van ons hoort.
Als de steen gereed is, nemen we contact met u op om de plaatsing van de Stolperstein in Amsterdam, Amstelveen of Utrecht met u te bespreken.
Plaatsing
Plaatsing
De plaatsing van de Stolpersteine gebeurt in de openbare ruimte. Het is dus geen privé-evenement; iedereen kan deelnemen.
U bent vrij om gasten en pers uit te nodigen en een ceremonie te organiseren – precies zoals u wenst. De stichting doet dat niet voor u, maar er is wel altijd een vrijwilliger van de stichting aanwezig als begeleider.
De plaatsing duurt gemiddeld niet veel langer dan 20 minuten. In Amsterdam worden de Stolpersteine in het algemeen geplaatst door stratenmakers van de gemeente. Gunter Demnig zelf is slechts twee maal per jaar beschikbaar om Stolpersteine te plaatsen.
Kosten
De kosten voor één Stolperstein zijn momenteel € 150,-.
Dit bedrag wordt in zijn geheel besteed aan de kosten van productie, logistiek, administratie en plaatsing van de Stolperstein.
U ontvangt een factuur nadat de Stolperstein is gelegd.
Ook zonder aanvraag kunt u Stichting Stolpersteine steunen. We zijn u dankbaar voor elke donatie, klein of groot [zodat wij ons werk kunnen blijven doen] (link).
Aanvraagformulier Amsterdam, Amstelveen, Landsmeer, Utrecht en Watergang
Onderstaand formulier is uitsluitend bestemd voor aanvragen van Stolpersteine in Amsterdam (incl. Weesp), Amstelveen, Landsmeer, Watergang en Utrecht. Wilt u Stolpersteine aanvragen voor andere locaties in Nederland of daarbuiten, klik dan hier.
Uw gegevens worden nooit met anderen gedeeld en vertrouwelijk verwerkt volgens de richtlijnen van de Nederlandse privacywetgeving.
Steun ons
Stichting Stolpersteine is een officieel erkend goed doel zonder winstoogmerk. Dit is door de Nederlandse overheid bevestigd met een ANBI-status. Dit garandeert dat alle donaties worden ingezet voor het doel van de stichting; het leggen van Stolpersteine.
We werken momenteel uitsluitend met vrijwilligers en donaties om de kosten van het leggen van de Stolpersteine te dekken.
Als u het werk van de Stichting Stolpersteine wilt steunen, kunt u doneren via:
Bank: IBAN: NL34TRIO2018081322 – Stichting Stolpersteine