De Stichting Stolpersteine

Onze missie is de herinnering aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende bezetting en vervolging door de nazi’s levend te houden door deel te nemen aan het Stolpersteine-project van de kunstenaar Gunter Demnig.

Bestuurder

Alexander Stukenberg

(* 1968, Bad Harzburg, Duitsland)

Na 20 jaar werk in de logistieke sector, begon Alexander Stukenberg met werk op humanitair gebied. Hij richtte met succes het internationale hoofdkantoor op van een niet-gouvernementele organisatie die zich richt op het bieden van hoogwaardige gezondheidszorg aan mobiele werknemers (vrachtwagenchauffeurs) en personen met wie ze omgaan en gemeenten in sub-Sahara Afrikaanse.Hij werkt momenteel voor de Stichting North Star Alliance als Partner Relations Manager.

Raad van toezicht

Prof. Dr. Jaap Goudsmit

(* 1951, Amsterdam, Nederland)

Jaap is arts-onderzoeker en schrijver en als hoogleraar verbonden aan Amsterdam Neuroscience, het Amsterdams Universitair Medisch Centrum en de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij is eindredacteur van het boek “ Wie herdenken wij op 4 Mei?” dat in april 2020 verschijnt.

HANS

Prof. Dr. Hans Romijn

(* 1955, Nijmegen, Nederland)

Sinds 2016 is Hans Romijn voorzitter van de raad van bestuur van het Academisch Medisch Centrum (AMC), en sinds juni 2018 van de Amsterdamse Universitair Medische Centra, locatie AMC. Hij is decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Tot 2016 was hij hoofd van de Afdeling Inwendige Geneeskunde en voorzitter van de Divisie Inwendige Specialismen AMC. Hij is lid van de raad van toezicht van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD).

Paul de Haan

(* 1956, Amsterdam, Nederland)

Van geboorte Amsterdammer, maar nu afwisselend wonend in Berlijn en Servië. In Nederland was hij jarenlang werkzaam in het onderwijs en bij de radio. Nu is hij werkzaam als freelance stadsgids in Berlijn. Paul de Haan is sinds 2012 verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van de plaatsingen van Stolpersteine voor Amsterdam. Hij is heeft nu een adviserende rol binnen de stichting en is nauw betrokken bij de plaatsing van Stolpersteine in Amsterdam.

ANBI - Algemeen Nut Beogende Instelling

Stichting Stolpersteine is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), sinds 23 januari 2019 als zodanig erkend door de Nederlandse overheid.

Samenwerking

De Stichting Stolpersteine heeft sinds het begin samengewerkt met de STIFTUNG – SPUREN – GUNTER DEMNIG (Stichting Sporen) in Duitsland. De STIFTUNG – SPUREN – GUNTER DEMNIG beheert de gegevens van alle Stolpersteine die wereldwijd zijn gelegd en is verantwoordelijk voor de productie van de Stolpersteine.

Daarnaast is er ook een zeer goede samenwerking met de gemeente Amsterdam om legging van de Stolpersteine in de hele stad goed te laten verlopen. Dit omvat het informeren van de buren over de legging, het voorbereiden van de locatie en het beveiligen op de dag dat het officiële moment niet wordt verstoord. De gemeente zorgt er ook voor dat Stolpersteine tijdelijk worden weggehaald en teruggeplaatst als dat nodig is vanwege werkzaamheden.

Donateurs & partners