De Stichting Stolpersteine

Onze missie is de herinnering aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende bezetting en vervolging door de nazi’s levend te houden door deel te nemen aan het Stolpersteine-project van de kunstenaar Gunter Demnig.

Bestuurder

Alexander Stukenberg

(* 1968, Bad Harzburg, Duitsland)

Alexander is verantwoordelijk voor de coördinatie & productie van Stolpersteine in BeNeLux. Hij werkt officieel voor KunstDenkmal STOLPERSTEINE en Stiftung – SPUREN – Gunter Demnig.

Daarvoor werkte hij 20 jaar in de logistieke sector waar hij betrokken raakte met werk op humanitair gebied. Met succes richtte hij het internationale hoofdkantoor van de niet-gouvernementele organisatie North Star Alliance op die zich richt op het bieden van hoogwaardige gezondheidszorg aan mobiele werknemers (vrachtwagenchauffeurs) en de personen met wie ze omgaan en aan gemeenten in ‘in Afrika ten zuiden van de Sahara. Zijn laatste functie was Partner Relations Manager. 

Raad van toezicht

Prof. Dr. Jaap Goudsmit

(* 1951, Amsterdam, Nederland)

Jaap is arts-onderzoeker en schrijver en als hoogleraar verbonden aan Amsterdam Neuroscience, het Amsterdams Universitair Medisch Centrum en de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij is eindredacteur van het boek “ Wie herdenken wij op 4 Mei?” dat in april 2020 is verschenen.

Prof. Dr. Hans Romijn

(* 1955, Nijmegen, Nederland)

Sinds 2016 is Hans Romijn voorzitter van de raad van bestuur van het Academisch Medisch Centrum (AMC), en sinds juni 2018 van de Amsterdamse Universitair Medische Centra, locatie AMC. Hij is decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Tot 2016 was hij hoofd van de Afdeling Inwendige Geneeskunde en voorzitter van de Divisie Inwendige Specialismen AMC. Hij is lid van de raad van toezicht van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD).

Vrijwilligers Amsterdam/Amstelveen

Markus Seewald

(* 1967, Bremerhaven, Duitsland)

Markus werkt op het gebied van redactionele fotografie en was 15 jaar foto-editor voor GEO magazine in Duitsland. Hij verhuisde in 2015 naar Amsterdam en naast het werken als freelancer voor tijdschriften, doceert en coacht hij fotografen.

Marvin Nusseck

(* 1992, Bad Oldesloe, Duitsland)

Marvin studeerde economie, geschiedenis en politieke economie en raakte betrokken bij verschillende goede doelen. Met het overlijden van de laatste ooggetuigen ziet hij het herinneren van de Holocaust als een steeds belangrijkere verantwoordelijkheid van onze en volgende generaties. Nooit meer!

Simon Fischer

Na zijn afstuderen op het gebied van milieubeleid werkte Simon enkele jaren in de sector milieutechnologie en was actief op het gebied van klimaat- en landgebruiksbeleid voor een niet-gouvernementele organisatie op milieugebiedDaarna stapte hij over naar de IT-sector waar hij werkt als systeembeheerder voor een mediabedrijf.

Amanda Gann

(* 1987, Oregon, VS)

Na het afronden van haar studie met een bachelor en master in bedrijfskunde, verhuisde Amanda in 2020 met haar gezin naar Amsterdam voor haar werk bij Microsoft. Naast de technische sector heeft ze een levenslange passie voor onderwijs en herinnering aan de Holocaust.

Ze beschouwt de Stolpersteine als een belangrijk monument ter ere van de slachtoffers en als een waarschuwing voorde gevolgen van haat en onverdraagzaamheid.

Mirko Marseille

(*1977, Utrecht, Nederland)

Mirko studeerde Wildlife management en Forest and Nature Conservation Policy. Daarnaast heeft groot interesse voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Mirko vindt Stolpersteine een heel bijzondere vorm om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. “Stolpersteine helpen ons stil te staan bij ieder individueel leven dat voor niets verloren is gegaan.”

Claudia Willmitzer

(*1982, Duitsland)
 
Claudia is een freelance visual storyteller en kunstenaar uit Duitsland.
Haar belangrijkste onderzoeksgebied is het Midden-Oosten, waar ze al meer dan 10 jaar werkt.
Naast haar werk als beeldend kunstenaar studeerde ze Arabische muziek in Caïro.

An Huitzing

(* 1952, Gorinchem, Nederland)

An Huitzing studeerde antropologie en werkte o.m. bij de gemeente Rotterdam. Zij publiceerde in 2017 samen Tamara Becker ‘Op de foto in oorlogstijd, Studio Wolff 1943’ over ruim driehonderd mensen die in 1943 foto’s hadden laten maken door Annemie Wolff. Er waren tentoonstellingen op de Churchill-laan en in het Nationaal Holocaust Museum. Een vraag van een tentoonstellingsbezoeker leidde tot het boek ‘Spartelend aan de fuik ontkomen. Hoe tientallen leden van een Joodse familie de oorlog overleefden’ (2021). Ze helpt regelmatig mensen die op zoek zijn naar wat hun familie in de oorlogsjaren is overkomen.

Martine Schaap

(*1955, Breda, Nederland)

Martine startte haar loopbaan als boekverkoper in München, en werkte nadien ruim 40 jaar als uitgever voor diverse Nederlandse uitgeverijen. Ze gaf verschillende kinderboeken over de tweede wereldoorlog uit, zoals Buiten is het oorlog (over Anne Frank) en Oorlog in inkt (gebaseerd op dagboeken van kinderen in oorlogstijd, die zijn bewaard in de archieven van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Duifje van de Woestijne

*2001, Amsterdam, Nederland

 

Duifje is geboren in Amsterdam, ze studeert sinds 2019 geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en richt zich op Joodse geschiedenis. Het bijzondere van de Stolpersteine is dat zij een zichtbare herinnering vormen aan een belangrijk deel van de geschiedenis van de stad. 

Coördinatoren Utrecht

Piet Heyboer

(1948, Groot Ammers/Molenlanden, Nederland)

Na zijn studie natuurkunde werkte Piet in het voortgezet onderwijs als docent, docent-trainer en projectleider. Onder andere verantwoordelijk voor onderwijsontwikkeling en ICT

Na pensionering vrijwilliger bij verschillende lokale projecten gericht op sociale samenhang.

Mijnie Borghstijn

(*1946, Soestdijk, Nederland)

Gepensioneerd;
Achtergrond sociale wetenschappen en docent.

ANBI - Algemeen Nut Beogende Instelling

Stichting Stolpersteine is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), sinds 23 januari 2019 als zodanig erkend door de Nederlandse overheid.

Samenwerking

De Stichting Stolpersteine heeft sinds het begin samengewerkt met de STIFTUNG – SPUREN – GUNTER DEMNIG (Stichting Sporen) in Duitsland. De STIFTUNG – SPUREN – GUNTER DEMNIG beheert de gegevens van alle Stolpersteine die wereldwijd zijn gelegd en is verantwoordelijk voor de productie van de Stolpersteine.

Daarnaast is er ook een zeer goede samenwerking met de gemeente Amsterdam en Utrecht om legging van de Stolpersteine in de hele stad goed te laten verlopen. Dit omvat het informeren van de buren over de legging, het voorbereiden van de locatie en het beveiligen op de dag dat het officiële moment niet wordt verstoord.

De gemeenten zorgen er ook voor dat Stolpersteine tijdelijk worden weggehaald en teruggeplaatst als dat nodig is vanwege werkzaamheden.

Donateurs & partners